donderdag 28 december 2017

Wat is SIP (Session Initiation Protocol)

Wat is SIP (Session Initiation Protocol)

SIP is de volgende stap in de evolutie van VoIP netwerken naar Internet telefonie. SIP stelt u in staat om iemand te bereiken, ongeacht de plaats waar deze zich bevindt, of welk apparaat hij kan gebruiken voor de communicatie. Het Session Initiation Protocol (SIP) is een signalering protocol dat wordt gebruikt om sessies in een IP netwerk op te starten. Een sessie kan een simpel telefoongesprek zijn tussen twee personen maar kan ook een multimedia conferentie zijn met meerdere personen.
SIP is een op tekst gebaseerd protocol waardoor de headers makkelijk te beschrijven zijn en de kosten voor bandbreedte (het aantal bits) geminimaliseerd kunnen worden. SIP kent overeenkomsten met het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) wat eveneens op tekst is gebaseerd. Het reageert op een Universal Resource Locator (URL), waarmee het lijkt op een email adres, soms zelfs op een telefoonnummer.
Behalve dat SIP een op tekst gebaseerd protocol is, is het tevens een ‘Packet Switched Protocol’
SIP werkt ook tussen data netwerken en traditionele telefonie netwerken. Het kan een sessie tot stand brengen tussen een analoge telefoon bij meneer A met een SIP softphone van meneer B. Als meneer B in gesprek is, kan het meneer A wijzen op een andere weg om meneer B te bereiken, bijvoorbeeld via een instant message, waarbij spraak wordt omgezet in een eenvoudige tekstboodschap, die als instant message wordt verzonden naar de PC van meneer B. Het enige dat meneer A hoeft te onthouden is het telefoonnummer van meneer B.
SIP gebruikt eenvoudige boodschappen om een sessie op te zetten, aan te passen of te beƫindigen:
  • Invite – oproep
  • Ack – bevestiging
  • Cancel – onderbreek
  • Register – registreer locatie van de gebruiker
  • Bye – einde sessie
SIP werkt samen met o.a. Simple Mail Transport Protocol (SMTP), Domain Name Service (DNS) en Lightweight Directory Access Protocol (LDAP). Zowel connectieloze sessies met UDP (telefonie) als connectiegeoriƫnteerde sessies met TCP (bijv. chat) zijn mogelijk.
Door integratie van verschillende technieken en apparatuur ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Meer en meer multimediatoepassingen zijn op elkaar afgestemd en spreken dezelfde taal. Deze ontwikkelingen creeren grote mogelijkheden voor telefonietoepassingen. Het SIP protocol maakt het mogelijk om via PDA’s, IP telefoons, PC’s en mobiele telefoon met elkaar te communiceren. Bedrijven kunnen hiervan profiteren door een sterke verhoging van de productiviteit en efficiency.
Met onze dienst, SIP Trunk, kunt u snel en eenvoudig besparen op uw telefoonkosten. U kunt gewoon bellen zoals u gewend bent, naar welke bestemming dan ook. Alleen dan tegen een aanzienlijk voordeliger tarief.
Om bij deze oplossing minimaal dezelfde kwaliteit als die van uw huidige ISDN lijn te kunnen waarborgen, zijn er twee zaken essentieel:
Het plaatsen van een gateway bij uw bedrijf zodat u uw huidige apparatuur kunt gebruiken
Een goed functionerende breedband verbinding
De kwaliteit van zakelijke telefonie kan alleen goed zijn, wanneer er gebruik gemaakt wordt van een kwalitatief goede gateway. De door hallo, gebruikte gateway’s voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Ook de DSL breedband verbinding moet van goede kwaliteit zijn. De gespreksopbouw vindt namelijk plaats via zakelijk internet. hallo, test uw lijn en geeft advies over het maximaal aantal te voeren simultane gesprekken voor uw telefooncentrale. Uiteraard kunt u bij hallo, ook een nieuwe (speciaal voor SIP / VoIP bestemd) DSL lijn afnemen, welke wij voor u installeren.

0 reacties:

Een reactie posten